Visi Sekolah

Friday, May 1, 2015

Kursus Pedagogi Abad Ke-21


Pada 4 Februari 2015, semua guru telah mengikuti kursus Pedagogi Abad Ke-21. Kursus ini telah diadakan di dalam bilik gerakan Kokurikulum, iaitu bermula pada jam 11.00 pagi dan berakhir sekitar jam 2.30 petang. Kursus ini telah disampaikan oleh En. Nik Rozman dari JPN Kelantan. Hampir kesemua cikgu telah menyertai kursus ini. Beberapa orang staf juga turut hadir untuk bersama-sama mengetahui apakah Pedagogi Abad Ke-21.

(Dalam masa yang sama, semua pelajar telah berkumpul di Dewan Asrama untuk mengikuti ceramah motivasi yang diuruskan oleh pihak kaunselor sekolah)

Jom kita terjah  ... 

Barisan pentadbir sedang fokus dan berfikir ...Cikgu-cikgu kusyuk mendengar taklimat ...Moga kursus ini dapat memberikan situasi baru dari segi kaedah PdP kepada semua guru. Diharapkan juga guru-guru dapat mengaplikasikannya semasa melaksanakan PdP, seterusnya dapat membestarikan sekolah dan pelajar. Ini kerana sudah sampai masanya kaedah PdP dan susun atur kerusi meja dalam kelas bertukar corak dalam usaha memberikan keseronokan kepada pelajar untuk belajar. Suasana kondusif dan santai dapat memberikan 'warna' yang ceria dan hidup kepada pelajar untuk lebih berkolaborasi, secara kumpulan dalam menyelesaikan sesuatu masalah yang wujud dalam pembelajaran seharian mereka. Di samping itu, dengan adanya bilik darjah abad ke-21, pelajar diharapkan dapat bersama-sama berbincang, menyelesaikan masalah dengan satu keputusan yang dibuat secara bersama.

0 comments: